tisdag 17 juli 2012

Buddhismen

Buddismen som sagt, en filosofi, livsstil och tanke som alla människor borde ta del av i sin vardag.
Som jag nämnde i tidigare inlägget träffades jag och buddismen första gången på religionslektionen med Samuel på högstadiet. Jag tror det var i 8e klass. Det kändes som ett inre lugn som behöver finnas för att följa sin instinkt för att ta rätt beslut i livet, veta hur man för sig, och lägga saker åt sidan som bara äter energi av en. att göra någonting man trivs med och hitta det man söker i livet.

Dessa ingår bland annat i den åttafaldiga vägen som är den vägledning i buddhismen men inte utan frågorna om de fyra sanningarna i världen som låter den åttafaldiga vägen vara vägen till resultatet som byggs av Dig själv.

Det är egentligen inte konstigare än så att det för var och en innebär olika saker, men för mig handlar det här om en ren och saklig psykologisk ordning om hur man ska vara tillfreds med livet och hur man ska handskas med det okända, det vi inte vet om att vi skall möta till vi möter det.

Vi kan bara påverka oss själva i vårat sätt att vara och genom att ta de rätta besluten för sig själv så kommer vardagen att kännas lättare även om det ibland känns tungt. Men efter regn kommer solsken med sitt glada ljus och vitaminer!

Tänk om alla kunde hitta sin egen väg att gå och sluta störa sig på andra personer utan att göra det som känns bäst för en själv. Känns det bäst för dig att jaga den här drömmen eller ångra att du aldrig uppfyllde den?  Känns det bättre för dig att använda all energi du har att fortsätta vara arg på den här personen? Eller skulle det kännas bättre att lägga över bollen till den och lämna den ifred?

En av mina många drömmar är att åka dit Buddhismen är stor och besöka ett tempel (eller flera) och få känna och lära mig känna min vän Buddah ännu mer.

Och jag kommer att uppfylla den. Och det känns bra! Otroligt bra!
Jag har redan uppnått flera av mina drömmar genom att bestämma mig för vad jag förlorar på att inte göra det. Jag tog mig under vatten, 6m under vattenyta och simmade bland underbart vackra fiskar. Jag vågade mig ut vid piren och ut i vattnet och titta ner flera meter ner under ytan. Det ska sägas att jag hade panik första gången och det svartnade för ögonen. Men efter dykningen (som är det bästa jag gjort) blev snorklingen något helt underbart. Nu styr vi kosan mot buddhornas land så snart det blir klartecken. Oavsett om det kommer ta mig år att ta mig dit för att studera det på närmare håll så kommer jag fortfarande att åka dit.

Kanske snarare än jag tror?

Vad är era tankar? Dela gärna med er!
Alltid intressant att ta del av andras hjärninformation =)
Ta hand om er!
Namaste!

xoxo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar