torsdag 10 januari 2013

Civilkurage o ansvar

Jag börjar alltid mornarna med att slå på TVn för att gå upp på morgonen och så slår jag givetvis på min vana tv4 morgon.

För några dagar sedan cirkulerade det en bild på en misshandlad kille vid namn Philip som hade sagt till ett gäng killar, när de var på bio,  att de skulle vara tysta efter att en kvinna sagt till dem och de protesterat. Efter killarna hade lämnat salongen, alla utom en så gick sista killen och örfilade Philips kompis. Detta gjorde att Philip fick nog och tog sitt civilkurage för att säga till killen att man inte beter sig hur som helst. Det philip sedan mötte var ett gäng slag från killgänget och hamnade sedan på sjukhus.

Mannen som sitter brevid Philip på Tv4 tycker att det är bättre att "hellre fly än illa fäktas" är en mycket bra teori och att det kan bli för farligt att säga till. Vad som helst kan hända menar han på,

"man kan ju blir misshandlad och nu klarade du dig ju relativt bra. Man kan ju till och med bli knivhuggen eller mördad".

Han menar även att vi har en jantelag av en anledning och att bästa sättet att skydda sig på är att använda sig av den i de lägena.

Jag förstår inte riktigt, det är klart man ska ingripa när det händer något. Alla kan göra något, hjälpa ett offer, ringa polisen, säga ifrån till knattarna och människorna på t-banan att ta ner fötterna, säga ifrån och ställa sig upp mot rasister som hånar en kille mitt på stan eller någon annanstans för den delen. Är det inte vårat jobb att behandla andra som vi själv vill bli behandlade? Eller är det bara jag som är uppväxt så?

Jag har alltid stått upp för mina vänner och jag har ingripit för människor och mot människor och jag tänker fortfarande fortsätta oavsett vad som händer för det är många som får upp ögonen när man gör sådana här saker och många agerar efter att ha granskat sig själva.

Inte alla, men många.

Jag tänker på barnen som växer upp efter oss, under oss, framtida generationer som vi nu bygger samhället till.  Det är Vi som lägger fram hur deras framtid kommer att se ut, vi bygger huset som de flyttar in i så att säga. Skapar inte vi ett bra klimat med bra värderingar så kommer brottsligheten att öka, gängen ökar skatterna höjs ännu mer för att vi förlorar det på att bygga fler fängelser, svabba bort färg från väggarna, och statsbudgeten minskar och färre pengar går till det som behövs läggas pengar på. Tex, barn och omsorg i allmänhet, äldrevård, sjukvård, arbetslöshet, förebyggande mot kriminalitet, polisen kan göra ett bättre arbete, folk får möjlighet till utveckling på sina arbetsplatser, högre löner. Allt detta är lika med en bättre välfärd.


Dock är det starkt att stå upp för vad man tycker, det är inte många som skulle göra det, även om jag tycker det är fel det han tycker. men vad för samhälle bygger vi då om vi har de åsikterna om att tiga?

Vilket samhälle vill du bygga och vilket samhälle vill du att dina barn och barnbarn växer upp i?

Det är du som bestämmer.


Xoxo
Your WritingCh 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar