tisdag 16 juli 2013

Förebilder


Som vi tidigare pratat om har alla en förebild. Någon de ser upp till.


Det kan vara olika personer beroende på kategori och drömmar.

Som jag tidigare gjort klart så är min dröm att bli journalist. Att skriva, driva samhällsfrågor, öppna diskussioner, öppna frågor, väcka tankar, intressera mig för komplicerade situationer och lära mig mer om den världen vi lever i, berätta vidare för människor och öppna deras ögon är min passion i livet. Och jag kommer såklart att se till att ta mig in på min linje i Göteborg.

Whatever it takes.

En som lever den drömmen jag har och kommer se till att uppfylla är Carina Bergfeldt på Aftonbladet. Enligt mig är hon en av de största journalisterna. Jag fascineras av hennes arbete och hennes artiklar slukar. Jag läser allt hon skriver och försöker verkligen lära mig hur hon arbetar och skriver.  Hon gör samma som Martin Adler gjorde. Skriver om de stora sakerna. Det viktiga. Det som finns i vår värld. Martin Adler skrev exempelvis, innan han blev dödad under en demonstration om andra länders involvering i den rådande situationen i Mogadishu, Somalia.

Carin Bergfeldt bloggar just nu om dödstraffen i USA och har bland annat tidigare bevakat rättgången mot Brejwijk efter hans massaker på Utöja, var på plats i Boston, uppdaterade om presidentvalet i USA förra året m.m.

Jag skulle verkligen vilja vara som henne. Skriva om de stora händelserna skriva om det bortglömda, vara först på plats. Och jag vet att det krävs ett enormt arbete bakom allt; research på tidigare händelser, gräva, skapa breda nätverk, nästla sig igenom snåren för att ta sig fram till den stora kärnan där all aktivitet är. Skriva om de pågående revolutionerna i de olika länderna och dess påverkan på människorna. Jag vill skriva om tiden efter händelser och följa upp efter tidigare reportage. Jag vill vrida och vända samhället genom artiklarna, kanske följa de dödsdömda intagna, deras version och känslor, Death rows arbete, deras syn, de anhörigas syn, offrens familjers syn. Skriva om komplicerade situationer och stormakter, följa stora rättegångar. Följa stora val. Jag vill skriva om saker som ingen reflekterar över, ex brott i nära relation där mannen blir misshandlad, misshandel mellan samkönade par, barns perspektiv på händelser, varför självmordsstatistiken ökar och är högre hos männen idag än kvinnors. Åh det finns så mycket att skriva om!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Och jag bara längtar ut där och jag är otålig som attan!! Det är som att hålla tillbaka en ouppfostrade hund med tunnelseende och bara vill jaga jaga jaga jaga jaga….!!! Men jag måste vänta…ÅÅÅÅH! Denna eviga väntan.. NÄ nu blir det högskoleprovet, plugga inför det och TA MIG IN I VÅR! :D

Som sagt, för mig är Carina Bergfeldt en av de största  och en väldigt viktig person i  journalistvärlden. Hon är en stor inspiration som påminner mig om varför jag ska fortsätta kämpa när jag börjar vackla och ifrågasätta mig själv. Jag hoppas att jag under min förhoppningsvis kommande utbildning och arbetsliv kan ta del av goda tips och råd från henne, samt få ta del av hennes kunskaper.

En dag vill jag bli precis lika stor journalist som henne!
Kanske kan jag till och med få använda henne lite som en mentor eller i bästa fall bollplank J

Vilken lycka det hade varit.

Ta hand om er och lev ut era drömmar.

Vem är Din förebild? PMa gärna på FB och berätta J

Xoxo
Your WritingCh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar