torsdag 11 juli 2013

Plan Sverige å Fadderskap

För några veckor sedan blev jag stoppad i Haninge Centrum av en kille som hette Markus med ett Rosa band som han satte runt min arm för att han tyckte att jag var så fin (sen om han tyckte så eller inte är ju helt oväsentligt). Han ville att jag skulle vinka för alla tjejer i världen. Detta gjorde jag självklart å han tog kort. Vi stod å pratade om vart han kom ifrån å vad han jobbade med, sen tog vi upp samtalet om fadderskap, vilket var slutkontentan av det hela. Han förklarade om vad fadderskap innebar och även om jag visste vad det innebar i ansvar och rent ekonomiskt så lyssnade jag och lät han berätta om vad Plan gör, vilket jag hade mindre koll på. Vi pratade även om vad det innebar att vara fadder. och för mig att vara fadder handlar om mycket mer än att skänka pengar och brevväxla.
Det handlar också om att ta ett ansvar. Inte bara över fadderbarnet specifikt men också för en hel värld. Det handlar om att göra det man kan för att andra människor ska ha det bra och ge dem möjligheterna till ett bättre liv. Dessa pengar går till uppbyggnad av skolor, stöd till mediciner, stöd till vaccinationer, rent vatten, minska sjukdomar och smittospridning. Det egna ansvaret man har innebär att kanske tänka på hur man själv beter sig i förändringen till en bättre värld. En bättre plats att vara på för framtida generationer. Att ta vara på den marken vi går på. Exempel på detta är klimatfrågorna. Du kanske inte skulle ha slängt burkarna i vattnet på Powermeet eller på midsommar när du tog ditt första dopp. Du kanske inte skulle ha tvättat bilen med kemikalier på uppfarten till ditt hus. Kanske skulle du sluta röka för att släppa ut mindre gifter. kanske köpa rena produkter för att minska användningen av kemikalier som förstör miljön i världen. Det skapar mer sjukdomar och problem att odla fram maten på bordet som ska ge energi och näring till barn, vuxna och äldre. ju mindre de kan odla desto mindre mat får dem. Ju mer utsläpp desto mer virus och sjukdomar. Mer allergier. Mindre rent vatten. Sämre ekosystem och fiske. Hela det som kunde hjälpa ett samhälle från ett U till ett I förstörs pga människans naiva inställning och oansvarighet. Det är ett gemensamt ansvar vi bär för våran egen värld, våra barns värld och ansvaret över varandra.

Markus tyckte mitt resonemang var mänskligt och stark. O perfekt för en fadder så han frågade mig om jag ville bli fadder och självklart svarade jag "ja". Det är en tanke jag alltid har haft men aldrig tagit mig för att ta tag i. Fram till nu.

Han frågade om jag ville ha en flicka eller en pojke och vart i världen av Asien, Afrika eller Latinamerika, det blev Latinamerika eftersom att jag alltid velat åka dit. Och eftersom att jag alltid drömt/drömmer om att få adoptera en flicka från Latinamerika så blev ett självklart val att kryssa i "flicka". Nu får jag ju inte adoptera henne och det är ett fadderskap men ialla fall :-) alltid nått!

Glädjeskuttandes därifrån tänkte jag på att jag skulle bli fadder och få brevväxla med ett alldeles eget fadderbarn! Det kändes jättebra! Och det känns extra bra att pengarna går till hela området där hon bor och inte bara till henne. För stödjer man ett barn kan det lätt bli att man skapar orättvisa istället för att bygga upp något gemensamt och gynnande för alla.

Idag när jag kommer hem från jobbet så ligger det ett brev från Plan Sverige.
Mitt Fadderskap har trätt i kraft och jag är nu fadder på riktigt!
Med i brevet fick jag med en mapp med ett välkomstbrev med information om betalning och om mitt fadderskap. Mer i mappen, fanns information om Plans arbete i området och information om Hounduras och plans arbete där. Till min stora stora glädje fanns även en profil av mitt fadderbarn! Med Bilder!!! Hon är sååå sööt och har lyckan att vara frisk. Hon går ännu inte i skolan då hon är för liten ännu. Men vilken lycka att få se bilder på sitt eget fadderbarn. Känslan det ger är helt obeskrivlig och bara tanken över att jag är fadder och hjälper henne, hennes familj och andra runt omkring henne gör mig alldeles varm och lycklig. Jag ser fram emot att börja brevväxla och ska börja skriva ihop ett brev snarast! Och även om jag blir studerande, kan jag garantera att de pengarna som gör mindre i min kassa varje månad gör det hela värt det för att andra människor ska få det bättre.

Så oavsett hur det går imorgon har jag något annat som ger mig styrka i vardagen.

Inget barn ska behöva ha en fadder men de behöver det pga den världen vi lever i idag. Alla barn behöver en fadder. Alla utsatta områden behöver hjälp.

Ta hand om er och fundera inte, bara gå med, all information ni behöver finner ni å www.plansverige.org eller på telefonnummer 08-587 755 00.

Ni kommer inte att ångra er.


Xoxo
Your WritingCh

1 kommentar:

  1. Tusen tack för ditt stöd och för att du delar med dig! Vi är så glada och tacksamma att du valt att bli fadder i Plan. Tillsammans gör vi skillnad!

    Mvh,

    Ulrika på Plan Sverige

    SvaraRadera